День в богемному Джихангірі І Каракаї
Багато хто помилково вважає, ніби Стамбул - це один суцільний Султанахмет з мечетями і Айя-Софією, розбавлений трохи морською романтикою Азіатської боку. Залиште це стомленим туристам круїзних лайнерів, у яких на огляд міста відведено один день, і вирушайте в Джихангір - автентичний район в центрі Стамбула, де мешкає місцева богема, експати і креативна молодь. Тут ви відпочинете від суєти "великого" Стамбула і зрозумієте, що таке справжній чіл і вільна творча атмосфера.
Ранкова кава в Swedish coffee point
Вы можете купить отечественное авто иркутск по самой выгодной стоимости на сегодняшний день.
Центр Джихангіра - невелика мечеть Фируз-ага (в турецькому вимові - Фірузаа). На невеличкому п'ятачку навколо неї зосереджена чи не половина популярних закладів району, де з ранку до вечора тусуються місцеві жителі і туристи. Одне з них - кав'ярня, радісно що відсилає до скандинавським традиціям посередь східного міста. Містечка в кав'ярні зовсім небагато, та й воно все зазвичай зайнято - тут готують дійсно дуже хороший кави. У Стамбулі вас гарантовано наздожене туга по "нормальному" заварному кави, тому запам'ятайте адресу шведської кав'ярні. Якщо ви вирішили відправитися в Джихангір, почніть ранок з цієї точки на карті. Беріть свій еспресо або латте і рухайтеся в бік закладу для сніданку - поки дійдете, кава якраз встигне вас підбадьорити.
Сніданок в Van Kahvalti Evi
Дослівно назва закладу перекладається як "Будинок сніданків" - і ви розумієте, на чому воно спеціалізується. Численні варіації традиційного турецького сніданку тут можна покуштувати з ранку до вечора, і цей маркетинговий хід явно приніс успіх власникам: пару років тому кафе займало один скромний зал, зате сьогодні тут два величезних приміщення і перегородив майже всю вулицю столики на терасі. Класика жанру тут - великий курдський сніданок з безліччю закусок. Не бійтеся його епічних розмірів і сміливо замовляйте на двох, а то й трьох осіб. Також не забудьте про місцеві спеціалітети: Менемен (омлет з томатами і зеленим гострим перцем), гезлеме (пиріжки з схожого на лаваш тесту з різними начинками), берек (випічка з листкового тіста філо, переважно з сиром або м'ясом) і бали каймак (жирні вершки з медом). І так, готуйтеся до величезних порцій: ніхто не обіцяв, що буде легко.
Трохи мистецтва в Tophane-i-Amire
Район Топхане, до якого ви спускаєтеся по вулицях Джихангіра в бік набережної, - це перша індустріальна зона Стамбула, яка почала розвиватися тут ще в 17 столітті. Однією з її центральних точок була збройова майстерня і арсенал Топхане-і-Аміре. Будова має досить примітною многокупольность конструкцією, через що її часто приймають за мечеть. Однак від релігії це місце зараз дуже далеко: будівля належить Університету витончених мистецтв ім. Мімара Синана і успішно працює як виставковий простір. Тут проходять виставки сучасного мистецтва, модні покази, світські заходи і тому подібні речі. Загляньте сюди обов'язково: багато часу візит не займе, зате ви побачите, як може класичне архітектурне простір працювати з сучасною аудиторією.